Atopie

 

Omschrijving:

Atopie is een allergie tegen bepaalde stoffen in de omgeving. Voorbeelden zijn grassen, boompollen en huisstofmijt. Deze komen via inademing in contact met het lichaam. Het is vergelijkbaar met hooikoorts bij mensen.
Deze aandoening kan seizoensgebonden zijn, zoals bij pollen, welke alleen gedurende bepaalde maanden in het jaar in de lucht zitten. Andere zijn het hele jaar aanwezig, zoals stofmijt. Maar zelfs bij seizoensgebonden allergenen kunnen de symptomen het hele jaar aanwezig zijn.

Atopie is vaak een erfelijke ziekte. Het kan dus vaker in de familie voorkomen. Atopie ontwikkelt zich normaal gesproken tussen het 1ste en 3de levensjaar maar manifesteert zich soms ook op latere leeftijd.

Atopie komt bij meerdere rassen voor waarvan de (Oud) Duitse Herder er één is.

Symptomen:

* Jeuk (likken, bijten, krabben), met name aan poten, kop, oksels en liezen
* Bacteriële en/of gistinfectie van de huid, rode plekken op de huid
* Korstjes
* Kaalheid
* Verdikking en donkerverkleuring van de huid
* Zwartbruine verkleuring van de haren (door het likken)
* Oorontsteking (otitis externa). De uitwendige gehoorgang is gewoon een voortzetting van de huid, alleen is het milieu in het oor nog gunstiger voor bacteriën en gisten (warmer, vochtiger, meer huidvetten)
* Bindvliesontsteking van de ogen (conjunctivitis)


Jeukzones bij hond

 

Diagnose:

De diagnose kan op meerdere manieren gesteld worden. De meest bekende is de huidtest. Hierbij wordt een kleine hoeveelheid van het allergeen in de huid geïnjecteerd. Wanneer de hond allergisch is voor dit allergeen zal er een zwelling ontstaan. Hoe sneller en groter de zwelling optreed, hoe meer allergisch de hond voor deze stof is.

Daarnaast is er een bloedonderzoek mogelijk. De dierenarts neemt een buisje bloed af en stuurt deze naar het laboratorium. In deze test worden schimmelsporen/vlooien/mijten, bomen en grassen en kruiden getest.
Zie onderstaande uitslag bloedonderzoek Sekei.

Uitslag positief en nu?

Wanneer de uitslag positief terugkomt zijn er een aantal mogelijkheden:

* Contact vermijden
Makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak is dit ook niet haalbaar wanneer de hond allergisch is voor pollen, bomen of grassen (zoals de dierenarts zegt; dan moet je 15 hoog op een flat gaan zitten en nooit naar buiten gaan met je hond).

* Specifiek immunotherapie oftewel hyposensibilisatie
Dit houdt in dat de hond injecties krijgt met kleine hoeveelheden van de allergenen waar hij positief op heeft gereageerd. Dit gebeurt met een bepaalde regelmaat. Houdt er rekening mee dat de hond misschien de rest van zijn leven elke 1 – 2 maanden een injectie moet krijgen. Omdat hij op deze manier “went” aan de allergenen, kan de allergische reactie verdwijnen! De kans hierop is ongeveer 70%.
Indien er gekozen wordt voor de hyposensibilisatie krijg je een schema waarop staat wanneer de hond injecties krijgt. Het kan een paar maanden tot een half jaar duren voordat je duidelijk een verbetering ziet. Mocht bij de hond de allergie tussentijds even opflikkeren kan hij ter ondersteuning kortdurend medicijnen tegen de jeuk (corticosteroïden) of antibiotica krijgen.

Deze therapie is erg duur (denk aan € 250,– per flesje) en er kunnen maar 5 allergenen per flesje samengevoegd worden.

* Medicatie
Er is een middel op de markt genaamd Atopica, waarmee zeer goede resultaten te behalen zijn bij atopie. Daarnaast zijn corticosteroïden (zoals Prednison) effectief om de jeuk onder controle te houden. Corticosteroïden kunnen echter op de lange duur en in hoge doseringen vervelende bijwerkingen geven zoals veel plassen en drinken, een dunnere huid en suikerziekte.

* Voeding
Vaak gaat een atopie gepaard met een voedingsallergie. Je zou een eliminatiedieet (slechts 1 eiwitbron voeren) kunnen proberen of over gaan op een voeding speciaal voor de allergische hond.
Lam en rijst wordt veelal aangeboden als hypoallergeen voer. Vaak zie je dat dit toch niet werkt, omdat lam steeds vaker in de reguliere brokken wordt verwerkt en hier dus ook vaker een allergie voor wordt opgebouwd.

Voorkomen?

Atopie is erfelijk. Er zijn verschillende studies uitgevoerd, maar ze kunnen er niet achter komen welke genen de veroorzaker zijn of aantonen dat er een allergie gaat ontwikkelen. Er is dus ook nog niet preventief op te testen. Wel is er bekend dat wanneer een direct familielid atopie of eczeem heeft de kans verdubbeld dat de nakomelingen dit ook krijgen.

 

 

Onderzoek uitgevoerd door Tatjana Kartouw in opdracht van de werkgroep gezondheid

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.