Blauwalg


Zwemmen en blauwalg (blauwwier) vergiftiging

Honden zwemmen graag in de zomer. Blauwalg kan de zwempartij achteraf behoorlijk verpesten.Blauwalg (een cyanobacterie) komt van nature voor in zoet en zout water.In het water vormen de bacteriën een ‘algenmat’ die bestaat uit kolonies of lange draden. De alg groeit het best in stilstaand water van 20 tot 30 graden Celsius.Een overmaat aan blauwalg is een signaal dat er iets mis is met de waterkwaliteit. Het vormt een dikke blauw-groene of rood-bruine drap die op het water drijft.Als de algenlaag te dik wordt sterven de algen (of blauwwieren) af, waarbij giftige stoffen kunnen vrijkomen. Dit ligt aan de soort alg. De vrijgekomen gifstoffen kunnen schadelijk zijn voor dier en mens.Honden en kinderen lopen een groter risico zich te vergiftigen, omdat ze tijdens het zwemmen en spelen in het water vaak meer afgebroken deeltjes van de algenmat inslikken.

Stilstaand water met blauwalg

Blauwalg kan in de zomer ook ontstaan in bijvoorbeeld een waterbakof ander stilstaand water. De hond vergiftigt zich als hij van het waterdrinkt. Blauwalg in het water geeft een groene kleur.

Verschijnselen | symptomen van blauwalgvergiftiging

– De wisselende verschijnselen worden binnen 12 uur na het zwemmen zichtbaar.
– Huiduitslag en/of irritatie van de slijmvliezen van de ogen, neus en mond.
– Misselijkheid, braken en/of diarree.
– Trillen, soms stuiptrekkingen.
– Ademhalingsproblemen.
– Verlamming.
– Soms binnen enkele uren na opname dodelijk.
– De ernst van de verschijnselen is afhankelijk van de hoeveelheid opgenomen gifstof.

Raadpleeg in die gevallen een dierenarts of ga naar een dierenkliniek.

Controle van het zwemwater in Nederland

Zwemwater wordt in Nederland regelmatig gecontroleerd op blauwalg. Er is geen controle op de soort blauwalg! Blauwalg kan niet worden bestreden. Het verdwijnt vanzelf als de temperatuur weer daalt.
Weet je niet zeker of het veilig is in verband met blauwalg? Voor je gaat zwemmen kijk op de website zwemwater.nl of download de zwemwater app voor Android of voor iOS/Apple.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.