Warm weer


Waarom is warm weer gevaarlijk voor honden?

Honden kunnen hun warmte moeilijker kwijt dan wij mensen. Zij hebben slechts hun voetzolen en het hijgen waardoor ze overtollige warmte kwijt kunnen. Oververhitting ligt op de loer en het kan sneller gaan dan men denkt. Het gebruik van een muilkorf of snuitbandje waardoor de hond zijn bek niet open kan doen kan levensgevaarlijk zijn omdat de hond dan zijn warmte niet kwijt kan.

Een oververhitte hond is gelukkig goed te herkennen, maar daar moet de eigenaar wel op bedacht zijn. Door goed op de hond te letten en door tijdig de eerste verschijnselen (erg hijgen, kwijlen, sloom worden) te herkennen en er naar te handelen kunnen drama’s worden voorkomen.

Gebeuren er veel ongelukken met honden?

Helaas gebeuren er elk jaar ongelukken door oververhitting bij honden. Regelmatig verschijnen er berichten in de pers over honden die achtergelaten werden in de auto en overleden door de gevolgen van oververhitting.

Wat gebeurt er bij oververhitting?

De normale lichaamstemperatuur voor honden ligt tussen de 38 en 39 graden Celsius. Een oververhitte hond wordt sloom en zijn bewegingen worden trager. Hij kan zelfs weigeren op te staan. De lichaamstemperatuur loopt snel op en deze warmte is goed te voelen bij de binnenkant van de oren en de lippen. Wanneer de lichaamstemperatuur oploopt tot 42 graden, veranderen de eiwitten in het bloed en de celstructuren dusdanig dat het bloed dik en stroperig wordt en daardoor niet goed meer kan worden rondgepompt door het hart. Honden zullen in coma raken en onherroepelijk sterven.

Hoe herken je oververhitting?

Naast sterk hijgen en onrust zijn symptomen onder andere sloomheid en braken.

Welke voorzorgsmaatregelen moet een eigenaar nemen?

  • Zorg voor koele schaduwrijke plekken en de mogelijkheid om van plek te veranderen.
  • Er moet altijd voldoende koel vers drinkwater aanwezig zijn
  • Laat de hond niet in de auto achter, maar ook niet in de tent of caravan of andere ruimtes die snel opwarmen.
  • Zorg dat de bench nooit in de zon staat. Leg een handdoek in plaats van een deken op de bodem en dan voor de helft zodat de hond ook op de koele ondergrond kan liggen.
  • Een eigenaar moet zijn hond niet in de directe zon laten liggen, maar zorgen voor voldoende schaduwrijke plekken in huis, in de tuin en tijdens uitjes.
  • Grote wandelingen kunnen het beste gepland worden in de koelte van de ochtend en laat op de avond.
  • Zwemmen is goed als de hond dit wil en kan en als het zwemwater veilig is.
  • Lopen op asfalt kan het beste vermeden worden, gras is beter. Ook zand kan erg warm worden. Honden die altijd en overal willen spelen en rennen, moeten afgeremd worden.
  • Fietsen met je hond! Het lijkt zo leuk, baas op de fiets, lekker genieten van het mooie weer en natuurlijk mag de hond ook mee. Maar waar de baas verkoeling krijgt door het frisse briesje als hij een beetje doortrapt, is het voor de hond een hachelijke onderneming. Het wegdek is heet, waardoor blaarvorming aan de voetzolen kan ontstaan. Hij kan niet in zijn eigen tempo lopen en kan niet kiezen voor verkoeling. Hierdoor zal hij snel over zijn grenzen heen gaan. Oververhitting is dan een serieus risico! Fietsen met de hond is bij temperaturen hoger dan18-20 graden al niet meer mogelijk.

Wat te doen als de hond toch oververhit raakt?

Verwijder de hond direct uit de zon of warmte. Breng hem naar een koele, schaduwrijke plek. Dek hem toe met natte, koele lappen die elke vijf minuten worden ververst. Geef hem kleine slokjes water. Neem zijn temperatuur op en raadpleeg onmiddellijk een dierenarts.

Zijn er honden met extra risico?

Oude honden en pups hebben net als oude mensen en kinderen extra zorg en aandacht nodig tijdens warme dagen. Voor hen geldt nog meer dan voor gezonde volwassen honden dat u ze goed in de gaten houdt en alle voorzorgsmaatregelen in acht neemt.

Goed om te weten!

Zwemmen is prima ter afkoeling. Zorg dat de hond goed opdroogt en niet te lang in de volle zon blijft staan. Bij langharige honden kan de huid gaan broeien, waardoor smetplekken kunnen ontstaan. Er zijn speciale koelteproducten te koop, koeltematten en zelfs koeltehalsbanden. Er zijn drinkflessen en -bakken die aan de bench bevestigd kunnen worden, zodat het water niet omgegooid kan worden.

Bij warm weer zal de hond graag een kuil graven in zand of tuin. De grond geeft verkoeling. Als je niet je hele tuin omgespit wilt hebben, kun je één schaduwrijke plek aanwijzen waar hij zijn gang kan gaan. Met een beetje opletten, houdt de hond zich wel aan die deal…

Regelmatig borstelen haalt losse haren weg en vermindert de ondervacht waardoor er lucht tussen de haren kan komen wat gunstig is voor de temperatuur van de huid.

Net als mensen hebben honden minder eetlust bij warm weer.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.