Buddy Plan

 

Het idee:
Een buddy is een ervaren (meer dan 2 nesten gefokt), enthousiaste fokker of eigenaar van een dekreu die op vrijwillige basis een toekomstig fokker of toekomstig dekreu eigenaar op verzoek ondersteunt bij het verwezenlijken van zijn/haar plannen.

De achterliggende gedachte:
Of je nu één hond hebt of een hele roedel, een besluit om te gaan fokken zal heel veel vragen met zich mee brengen. En natuurlijk kun je veel informatie opzoeken op internet, in boeken of op Facebook bij fokkers voor fokkers. Maar even overleggen met een ervaren fokker binnen jouw vereniging is mogelijk een veel prettigere manier om je te laten helpen in het denkproces en in het nemen van de juiste beslissingen. Dan kan het ook stapsgewijs, want het denkproces kan ingewikkeld zijn en kent vele facetten.

Breed fokken:
In het kader van breed fokken wordt vanuit de vereniging gestimuleerd dat mensen, ook éénmalig,  een keer een nestje fokken of een reu beschikbaar stellen voor dekking. Voor fokkers kan het ook leuk en interessant zijn als nakomelingen voor de fok worden ingezet. Dat betekent dat het belangrijk is dat de ondersteuning vanuit de vereniging, voor deze doelgroep, goed is georganiseerd en geregeld. Want het kan een grote stap zijn om het besluit te nemen óm te gaan fokken.

Inzet van leden:
Vanuit het bestuur van de vereniging en de commissies wordt al veel gedaan aan ondersteuning. Maar de leden kunnen vanuit hun eigen ervaring ook een belangrijke schakel hierin zijn. In ieder geval hopen wij op deze manier een impuls te geven aan de binding binnen de vereniging, vanuit de gedachte dat het zinvol kan zijn om je eigen ervaring als ervaren fokker/ dekreu eigenaar te delen met anderen door buddy te worden.

Waar moet je als toekomstig buddy aan denken:
Er komt veel op een potentiële fokker af:
Allereerst alle gezondheidsonderzoeken, de aankeuring bij de vereniging waar je bij aangesloten bent en vervolgens de zoektocht naar een geschikte dekreu of benaderd worden door een fokker om jouw reu in te zetten voor een dekking.
Hoe leuk en interessant kan het zijn als je dan, als ervaren fokker, iemand die nog aan het begin van de fok staat, of zelfs nog in de oriëntatie fase zit,  kan gaan  helpen in het traject van denken, overwegen, dekking en bevalling.

Waar kan een buddy een bijdrage aan leveren:
Adviseren en ondersteunen van een eigenaar van een teef waar mogelijk mee gefokt gaat worden:
Bijvoorbeeld:

 • Samen met een geïnteresseerde toekomstig fokker het gesprek aangaan over alle onderwerpen die betrekking hebben op het maken van een keuze óm daadwerkelijk te gaan fokken
 • Maken website en geschikte foto’s
 • Informatie over het zoeken naar een geschikte dekreu. Waar moet je naar kijken, wat is belangrijk, waar gaat je voorkeur naar uit. Uiteraard kan fokbeleid hier ook goed over mee adviseren
 • Advies over tijdstip dekking
 • Informatie over formulieren / verplichtingen / kosten
 • De weken van dekking tot de echo
 • Als de echo laat zien dat de teef drachtig is, hoe verder in het tweede traject. Waar moet je rekening mee houden, gedrag en voeding, tekenen aankomende bevalling
 • Hoe selecteren potentiële pup kopers
 • Vragen over koopcontract
 • Voorbereiding voor de bevalling. Alle tips en adviezen die daarbij nodig zijn
 • Misschien uitgifte of verhuur van een werpkist, warmte lamp etc.
 • Als nodig, op afstand beschikbaar voor advies/ondersteuning tijdens de bevalling
 • Als wenselijk, fysiek aanwezig bij een bevalling
 • Advies bij het opgroeien van de pups, zogen, voeding, socialisatie
 • Advies/informatie over enten, chippen en DNA test

Ondersteunen van een eigenaar van de reu waar mogelijk mee gedekt gaat worden:
Bijvoorbeeld:

 • Voor mensen die een reu hebben en deze willen gaan inzetten voor de fok kan het goed zijn om te kunnen overleggen met een ervaren dekreu eigenaar
 • Maken website en geschikte foto’s
 • Mee denken bij een aanvraag voor dekking, samen met fokbeleid
 • Waar gaat de dekking plaatsvinden, hoe organiseer je dat
 • Hoe werkt het met aanvragen vanuit het buitenland of buiten de vereniging waar je zelf lid van bent
 • Informatie over verplichtingen / formulieren / kosten

Wat kun je doen:
Wij hopen natuurlijk dat met bovenstaande informatie je belangstelling en enthousiasme is gewekt om buddy te worden.
Ook hopen wij dat enthousiaste mensen met fokplannen door dit plan worden uitgenodigd om hun vragen en gedachtes te delen met een buddy.
Belangstellenden leden die buddy willen worden vragen wij om aan te geven wat je mogelijkheden zijn en wat je kunt/wilt bieden aan ondersteuning en begeleiding. Voor eventuele onkosten die je hiervoor maakt, kun je afspraken maken met de nieuwe fokker / dekreu eigenaar.
Belangstellenden leden die onze hulp kunnen gebruiken kunnen contact met ons opnemen en op basis van je vraag zoeken wij voor jou naar de geschikte ervaring en deskundigheid om je verder op weg te helpen.

Contactpersoon:
Vanuit de vereniging is Aty Schipper als contactpersoon beschikbaar, mail buddy@lsohv.nl, die vraag en aanbod bij elkaar brengt en met suggesties voor een match komt. De keuze voor een buddy maakt de nieuwe fokker /dekreu eigenaar uiteindelijk zelf op basis van het aanbod van buddy’s en mogelijk het woongebied.

In ieder geval hopen wij op deze manier een impuls te geven aan de binding binnen de vereniging, vanuit de gedachte dat het zinvol kan zijn om je eigen ervaring en deskundigheid te delen met anderen.
Wij hopen dat veel mensen zich aangesproken voelen en dat wij straks kunnen gaan werken met een grote pool enthousiaste mensen waar potentiële fokkers een keuze uit kunnen maken.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.