Embark

FAQ Embark

Embark DNA-test?

Er zijn heel veel DNA-testen op de markt, over het algemeen bestemd voor één aandoening en voor één ras. Nieuw op gebied van DNA-tests voor (ras)honden is het testen op het gehele genoom: whole genome sequencing. Hierbij wordt elk stukje DNA ontrafeld en getest.

Sinds 2005 wordt het gehele DNA van één hond in kaart gebracht. Met deze waardevolle informatie weten wetenschappers  hoe het genetische plaatje van de diersoort hond er uit ziet en kunnen heel veel erfelijke kenmerken gevonden worden.

Op dit moment is er wereldwijd geen ander laboratorium dat zo breed test als Embark, wat hun test vooruitstrevend maakt voor de hondenfokkerij.

Omdat er veel breder wordt getest, is de Embark-test ook niet te vergelijken met een enkele DNA test voor een ziekte of kenmerk, zoals we bijvoorbeeld kennen van de DNA test voor ziektes als von Willebrand of PRA. De Embarktest omvat dus heel veel meer.
Embark test op meer dan 211 ziektes en aandoeningen, waarvan 11 specifiek voor de Duitse Herder.

Wat haalt de LSOHV hieruit?

Over gezondheid kunnen we helder zijn, daarover willen we graag zoveel mogelijk weten want natuurlijk willen we een gezond ras fokken. We laten ons ondersteunen door deskundigen om de juiste adviezen te geven om gezondheid binnen ons ras te bevorderen.

Onder fysieke kenmerken vallen alle kenmerken waar we op kunnen testen die niet te maken hebben met de gezondheid van de hond, zoals de vachtkleur, vachtlengte- en structuur, oogkleur en lichaamsbouw. Hoewel deze laatste categorie altijd leuk is om te weten -je kunt er bijvoorbeeld mee voorspellen of er (on)gewenste kleuren aanwezig zijn- is vooral de gezondheid belangrijk.

Een tweede waardevolle tool van de Embark test is de categorie “inbreeding & diversity.” Er komt steeds meer aandacht voor het belang van genetische diversiteit voor rashonden. Inmiddels is wel duidelijk dat er binnen ons ras een grote behoefte is aan genetische diversiteit. De verwantschap binnen ons ras is veel te hoog en daar moeten we wat mee. Als er meer fokdieren getest worden via Embark geeft dit een extra mogelijkheid: als zowel de reu als teef getest zijn, kan worden berekend op welke gebieden en in welke mate de nakomelingen genetisch divers zullen zijn. Dit geeft fokkers voor het eerst de mogelijkheid om doelgericht te fokken voor behoud van de genetische diversiteit.

Tevens ontvangen wij informatie over het COI (genetisch bepaalde inteelt coëfficiënt) van honden die getest zijn en kunnen wij daarna van de aangemelde fokdieren ook het COI op basis van DNA uitrekenen vóór een eventuele dekking. Dit is dus een voorspellende tool op basis van het genetisch patroon van de honden en vele malen meer betrouwbaarder dan op basis van afkomst door stamboomonderzoek.

Ook doet Embark voor ons de ouderschapsverificatie van de pups. Op deze manier hebben wij in één test alle informatie die we nodig hebben van een hond!

Wat houdt een Embark dna-test in?

Via een wattenstaaf oftwel ‘swab’ wordt wangslijm afgenomen bij de hond. Deze swab wordt door Embark op meer dan 200.000 markers getest. Een marker is een plek op het DNA waarvan we exact weten welke eigenschap daar ligt. Dit kan bijvoorbeeld zijn: de vachtkleur, lichaamsbouw,  oogkleur, maar ook de aanleg voor en aanwezigheid van een erfelijke ziekte.

Waar kan ik een Embark test bestellen?

Voor leden van de LSOHV  is de Embark test te bestellen voor € 95,–.

Dit kan via een mailtje naar  embark@lsohv.nl. Hierbij graag de stamboomnaam van de hond vermelden.

Hoe moet een Embark test worden afgenomen en verzonden?

Dat kunt u in de handleiding van de LSOHV lezen


LET OP; Net zoals bij de swabs van VHL of Laboklin, of eigenlijk elke swab voor DNA, moeten de honden minimaal een uur apart van elkaar gehouden worden om te voorkomen dat ze DNA van een andere hond perongeluk in hun bek hebben. (Denk aan melk van de moeder, of een haar van een nestgenoot). Ook mogen ze een halfuur van te voren niet eten/drinken.
Zie hier een uitgebreide uitleg over hoe te swabben: 
https://embarkvet.com/how-to-swab-your-dog/

Ook is er door lid en fokker Tjaco Naaktgeboren een werkinstructie versturen naar Embark gemaakt als spoed benodigd is (bijvoorbeeld bij het vroeg testen van een nest), deze kunt u hier vinden.
Bijlages werkinstructie:
Commercial Invoice
Embark Customs Form for Expedited Processing

Embark en outcross

Embark gaat LSOHV ondersteunen bij het outcross programma.

Informatie hierover kunt u vinden in het document, welke u kunt openen via deze link.

Ik wil als fokker graag weten welke pup het verstandigste is om te houden, hoe krijg ik zo snel mogelijk de resultaten van de pups?

Omdat een chip verplicht is voor een geldige Embark-testuitslag kunt u als fokker uw dierenarts vragen de pups zo vroeg mogelijk te chippen en swabben (denk aan rond de twee weken, overleg hierover met uw dierenarts). Daarna kunt u de werkinstructie van Tjaco Naaktgeboren gebruiken om de swabs zo snel mogelijk in Amerika te krijgen.

Wanneer komt de Dwerggroei-test beschikbaar bij Embark?

Op dit moment is Dwerggroei de enige DNA-test die nog apart afgenomen moet worden (via laboklin of VHL), dit omdat Embark hier (nog) niet op test. Embark is op de hoogte van onze grote wens tot het invoegen van deze test en heeft ons beloofd hiermee bezig te gaan. Op welke termijn dit gaat gebeuren kunnen wij helaas nog niet zeggen.

Ik zou als fokker graag een outcross nest fokken, hoe gaat dit in zijn werk?

Wij raden u aan om contact op te nemen met de werkgroep Embark, om samen de mogelijkheden voor zo’n nest te exploreren. Dit kan via embark@lsohv.nl

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.